Igår var min bror med familj här. Jag hade ju fixat vin med låg sockerhalt och det var riktigt bra. Nu provade vi visserligen "bara" ett bubbel och det röda vinet. Bubblet som var Brut Nature får vänta till semestern. Det kändes som att vi åt från att de kom till vi gick och la oss, men allt var bra mat (för att vara fest alltså). Först drack vi en kopp kaffe när de kom. Till det åt vi chokladmuffins (Blending Bliss). De är så stora att vi faktiskt bara åt ½ var.
En timme senare började jag fixa tilltugg till bubblet. Det blev frökex med två olika toppings; en med färskost, rom, dill och räkor samt en med Serranoskinka, chèvre, valnöt och honung. Jag hade även gjort laxrullar på kallrökt lax, pepparrotsost, dill och rädisa. Därutöver hade vi mer Serranoskinka, tryffelsalami och oliver. Bubblet Boschendal (eller något sådant) passade riktigt bra till detta.
Middagen bestod av grillad flankstek som vi först låtit marinera 30 minuter i rödvin, på med salt och peppar och på grillen ett par minuter per sida. När det var färdig penslade jag köttet med olja som jag blandat med pressad vitlök. Efter att köttet vilat ca fem minuter skar jag upp det i tunna skivor. Till detta hade vi fetaostgratinerade cocktailtomater, tabouleh och ett supergott smör med timjan, rosmarin, vitlök och worschestersås.
Efterrätten var en chokladkaka efter recept av Björn Ferry. Till den hade jag gjort jordgubbsglass som var sjukt god. Jag kommer aldrig mer köpa glass! Jag valde att använda Xylitol istället för sötningsmedel. Ja, det blir fler kolhydrater, men det smakar som det ska. Jag tillhör inte (längre) dem som bakar och gör efterrätter ofta så de gånger jag äter något sött så ska det vara riktigt gott också.
Recept:
1 vaniljstång
3,5 dl vispgrädde
1,25 dl Xylitol (1 dl om man inte har i bär)
6 äggulor
1,5 dl marscarpone
½-1 liter jordgubbar (beroende på hur mycket jordgubbssmak man vill ha)
Koka upp grädde, frön från vaniljstången och ca hälften av Xylitolen.
Vispa äggulor med resten av Xylitolen så det blir vitt och pösigt.
Vispa ner gräddblandningen i äggen och häll tillbaka allt i grytan.
Vispa smeten (medelvärme på spisen) till det börjar tjockna.
Ta bort kastrullen och vispa ner marscarponen.
Häll smeten i glassmaskinen och sätt igång.
Koka jordgubbarna och mixa så att det blir en sås. (Hade kanske inte behövt värma dem utan bara mixa)
Häll jordgubbssåsen i glassmeten.
Jag fick köra smeten i 60-70 minuter och sedan hällde jag över smeten i en skål som jag satte in i frysen. Jag tog fram glassen när vi ätit klart huvudrätten (då vi hade lite paus i ätandet) så att den skulle hinna tina lite.
Jag hade nog bara ½ liter jordgubbar och det hade gärna fått vara mer i glassen, men vi hade jordgubbar till också så det gjorde inget.
Det blev väldigt sött innan jag hade i jordgubbarna så om man gör det som en vaniljglass kan man nog nöja sig med 1 dl Xylitol,
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar